Aardlekschakelaar Expert Artikel

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een component dat mensen beschermt bij aanraking van een elektrisch cirquit. De aardlekschakelaar schakelt bij aanraking snel genoeg af om ernstige verwonding of zelf overlijden te voorkomen. Een aardlekschakelaar beschermt niet tegen kortsluiting in een cirquit. Dit wordt gedaan door een installatieautomaat. De aardlekschakelaar beschermt niet alleen de mens. Het component kan ook installaties beschermen tegen bijvoorbeeld brand.

Werking van de aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar meet het verschil tussen de stroom in de fase en de terugkerende stroom in de nul. Deze stromen moeten gelijk zijn. Zijn ze niet gelijk, dan lekt er ergens stroom weg, dit is de lekstroom. Een lekstroom mag de 30mA niet overschrijden, omdat er boven de 30mA gevaar is voor electrocutie. Doorgaans schakelen aardlekschakelaars af bij een lekstroom tussen de 15 mA en 30 mA. Bij overschrijding van de lekstroom zal via een magnetisch veld een pal de schakelaar zeer snel uitschakelen.

Uitvoeringsvormen en specificaties

Nominaalstroom: 25A-100A

Een aardlekschakelaar beveiligd meestal meerdere groepen. In Nederland wordt vaak een 40A aardlekschakelaar toegepast bij huisaansluitinstallaties. 

Afschakelstroom: 30-100-300mA

Voor persoonsbeveiliging is 30mA verplicht.

Type: A - AC - S S+A

Type A beveiligt bij speciale, niet-afgevlakte vormen van gelijkstroom-foutstromen en wisselstromen. Type AC beveiligd alleen bij zuivere wisselstromen. Volgens de Nen 1010 mag deze niet meer worden toegepast als persoonsbeveiliging. Type S is een selectieve aardlekschakelaar.

Polen: 2 en 4p.

Ontwerpnorm: IEC/EN 61008

Een aardlekschakelaar beveiligd niet tegen kortsluiting en overbelasting, alleen tegen lekstromen. Voor beveiliging tegen kortsluiting en overbelasting is een installatieautomaat nodig. Een aardlekschakelaar en een installatieautomaat kunnen constructief ook worden gecombineerd, dit is de aarlekautomaat (RCBO).

 

 

Aardlekschakelaar

Aardlekschakelaar

Meer informatie over het assortiment aardlekschakelaars op de pagina van Noark.