Wat is Atex?

Atex staat voor ATmospheric EXplosives. Een "explosive admosfeer" is een admosfeer met een mengsel van brandbare stoffen. Denk hierbij aan een combinatie van gassen, dampen, nevels en stof. Het mengsel kan ontbranden als er in dit mengsel een ontsteking ontstaat.

Atex normen 137 en 95

Bij Atex zij twee normen van belang. Atex 137 en Atex 95. Atex 137 is een Europese richtlijn voor "Bescherming van werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen". Atex 137 is opgrnomen in de Arbo wetgeving. Atex 137 is een productnorm en van toepassing. Deze norm geldt overigens niet alleen voor elekstrische componenten maar ook voor mechanische- en beveiligingscomponenten.

Atex classificatie

De Atex classificatie verdeeld producten in groepen en categorieën. Gevaarlijke gebieden zijn gedefinieerd in zones. Hierbij is er onderscheid gemaakt tussen zones met gas en zones met stof. Vervolgens is gekeken naar de intensiteit van de gas- of stofvorming en het potentiele gevaar.

Classificatie van Atex producten

Producten die voldoen aan de Atex 95 norm krijgen het Ex merkteken. Het product zelf moet voorzien zijn van een code die specifieke eigenschappen van het product en de toepassing weergeeft. Denk hierbij aan:

 

  • Gebruik in mijnen
  • Bescherming bij gas of stof
  • Brandbestendigheid
  • Temperatuurbereik (klasse)

Deze lijst is niet volledig

 

Heeft u vragen over het toepassen van Atex componenten, neem dan contact op met de specialisten van C&S. 

 

Atex